Das Elefantentreffen

Salzburgring Oostenrijk

In 1981, 1983, 1985 en 1987 zijn we naar het Elefantentreffen op de Salzburgring in Oostenrijk geweest. Meer dan 1000 km rijden midden in de winter. 2 dagen rijden, 2 dagen kamperen in de sneeuw en weer 2 dagen terugrijden (tenminste als we geen pech kregen). De oude BMW-tjes en Guzzi’s hadden het zwaar te verduren. Zwaar beladen zijspannen en veel droge en warme kledij mee. En natuurlijk een groot levensmiddelenpakket dat samengesteld was door onze achterblijvende vrouwen. Meestal rijdend in het zog van een vrachtwagen met een top van 90 km per uur. Inhalen lukte toch niet. En als we het toch probeerden dan veroorzaakten we files met fel knipperende en luid claxonerende duitsers, die vonden dat de autobahn hun eigendom was. De overnachtingen in de gaststattes in Duitsland waren onvergetelijk. Grote schnitzels en heel veel bier. Nogal altijd teren we op de verhalen van onderweg die jaarlijks ietsjes sterker worden. Maar koud was het wel altijd. Vaak vroor het. Meestal reden we een 100 km en doken dan om weer warm te worden een wegrestaurant in. Een goulashsoeppie of bratwurst deden wonderen. En een peuk niet te vergeten.

in 1985 vertrokken we op donderdag 21 februari. Gelijk met de elfstedentocht. Voor het eerst sinds 1963 was er weer een elfstedentocht. Internet en mobiele telefoons bestonden nog niet. 1 van de mannen had een probleempje met z’n motor. De chauffeur op de foto hielp ons. We vroegen hem of hij wist wie de elfstedentocht had gewonnen. “Ja een zekere Evert van de nogwat, een onbekende”. Het jaar erop won Evert van Benthem weer.

Het elefantentreffen op de Salzburgring werd altijd erg druk bezocht. Meer dan 18.000 motorrijders trotseerden de kou. De totale lengte van de Salzburgring is 4.5 km. Overal langs de baan waren tentjes en kampvuurtjes. Op het binnenterrein een grote feesttent. In 1985 stonden we erg ver van de biertap. Een heel eind lopen met een blaker vol bier door de sneeuw. Erg lastig, want er viel ook wel eens wat om. In 1987 dachten we er slimmer aan te doen om zelf bier mee te nemen. Zo gezegd zo gedaan. In Salzburg gingen we naar een supermarkt. Verrek. Allemaal onbekende soorten bier. Wij kenden slechts 2 soorten; Amstel en Amstel. Onze keus viel op een leuk biertje. Deze was maar liefst 2 groschen goedkoper dan die er naast stond (In 1 oostenrijkse shilling zaten toentertijd 100 groschen en een shilling was ongeveer 14 gulden cent. Per blik 2.98). Goed voor mekaar. We hadden flink ingekocht. Een zijspan vol met blikken bier. Diegene die in het zijspan moest ging de laatste 10km bij een ander achterop. We hadden een leuke plek gevonden voor de tenten. Tenten opgebouwd en de lading bier opgestapeld. Het was net De Appelhof of Camping Mast op Terschelling waar de jeugd enorme bouwwerken maakt van bierkratten. Kampvuur gemaakt en lekker aan de bier jongens. Onze duitse buren vroegen of ze bij ons mochten staan omdat we een groot kampvuur hadden gemaakt en die van hun lukte niet zo. Ze namen hun eigen drank mee. Maar wat dronken ze toch? Een warm drankje. Het bleek gluhwein te zijn met kaneelstokjes. Het was maar goed dat ze het nederlands woord mietje niet begrepen. We vroegen of ze een biertje van ons wilden, zodat ze echte kerels werden. “Nee Nee”, klonk er volstemmig, “das saufen wir nicht”. Het bleek alcoholvrij te zijn. Tjonge jonge. Wat een blunder. Jan E. bedacht zich geen moment en scheurde op de motor terug naar de supermarkt en kocht wat flessen strohrum. Toen kwam de stemming er wel in. De bier hebben we achtergelaten.

Het gat om ons kampvuurtje werd steeds groter door de warmte. Hout moesten we kopen (zie hierboven). En daarop maakte we onze worsten of iglo diepvriesmaaltijden klaar. De oude tentjes lieten we ook altijd achter.

Steeds maar weer die rook in de ogen…

Het laatste treffen op de Salzburgring was in 1989. Het was volledig uit z’n voegen gegroeid. Meer dan 23.000 motorrijders van hijnde en verre waren toen aanwezig. Das Deutsche Motorrad Verband kon het niet meer aan en is er mee opgehouden. Jaren later is het Elefantentreffen weer begonnen op de Nurburgring. Maar veel kleinschaliger. Hier komen tot op heden tussen 3000 en 5000 bezoekers.

 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen
 • Das Elefantentreffen